Scrisoare către fiul meu

Nu cunosc totul despre viață, dar ceea ce am reușit să adun este al tău, necondiționat.

Îți dăruiesc azi o bună parte din ce am învățat, din ce am adunat. Înțelepciunea ta va alege din darurile mele ce ți se potrivește. Lipsa de experiență va refuza lucruri de mare preț doar pentru că ți se vor părea amare.

Nu te descuraja, o faci degeaba. Vei merge mai departe oricum, cu sau fără aceste daruri.

Despre prietenie

Viața este un schimb permanent de bunuri. Dacă este vorba despre schimb de bunuri materiale, numim acest schimb comerț: oferi bani în schimbul a ceea ce primești.

Când vine vorba despre prietenie, cuvântul „comerț” este urât de oameni! Este considerat înjositor! Această indignare este doar expresia unei iluzii care nu are puterea de a schimba nimic, ceva fără valoare practică. Comerțul există de la facerea omului.

Ne place să credem că doar străinii fac comerț. Prietenii se împrumută (și cu și fără ghilimele) unii pe alții.

Prietenia trebuie să se distingă cu ceva de celelalte relații. Atunci, cuvântul comerț este înlocuit cu „dăruire”. Se vorbește chiar despre o „dăruire necondiționată”, un lucru frumos dar utopic. Dacă nu crezi ce-ți spun, încearcă pentru un timp să primești fără să dai sau să accepți invitații fără să inviți…

Nu există prietenie veșnică; atunci când schimbul de beneficii încetează, moare și prietenia. Deci, dacă vreodată ești cu adevărat gol și înfrigurat și nu ai ce oferi, nu te duce la prieteni – îi vei pierde și e păcat. Dacă nu o supraevaluezi, prietenia e frumoasă și necesară.

Leagă-ți rănile singur! Nu e nimeni dator să facă asta în locul tău…

Iubiri

Singurele clipe de viață în care comerțul nu se aplică sunt cele trăite lângă părinții tăi și lângă soția ta. Asta dacă ai găsit fata potrivită. Aceste ființe sunt singurele care se bucură de tine, nu de ceea ce le oferi. De aceea dragostea dintre părinți și copii ține până la moarte și chiar dincolo de ea dar, fără fata potrivită, căsătoriile se desfac uneori la fel de ușor cum se fac.

Te întrebi de unde vei ști care e fata potrivită? Uite ce cred eu:

Te vei întâlni și vei ieși cu mai multe fete.

Vei merge alături de cele care au citit foarte multe cărți și țin neapărat ca tu să știi asta.

Vor insista pe acest subiect și de obicei vor spune „eu vreau doar un prieten”.

Vor dezlipi sufletul de trup și vor numi spiritul singura valoare adevărată.

Dacă tu crezi că sunt sincere, uită-te la gesturile lor, la limbajul trupului cel „inexistent”… Cine rupe sufletul de trup este fie inconștient, fie nesincer, deci treci mai departe. Asta e o capcană, e pierderea celor mai frumoase clipe de viață.

Cel mai probabil, pentru ele nu ești decât o oglindă în care-și aranjează părul, culisele în care își dreg glasul. Nu fac asta pentru tine, ci pentru un alt gen de băiat, pe care de cele mai multe ori îl vorbesc de rău.

O asemenea fată nu este a ta și nu trebuie să-ți pară rău! Se va dărui cui i se potrivește. Tu ești doar o repetiție pentru spectacolul vieții ei.

și acea iubire

Într-o zi însă, vei merge alături de o fată, una care a citit și ea foarte multe cărți. Dar ea va crede că tu ești cea mai frumoasă carte din viața ei. Și se va lipi de tine cu tot ce este ea, suflet și trup deopotrivă.

De câte ori poți, privește-o în ochi. De câte ori ai ocazia, ține-o de mână. Dacă privirea ei este un val de blândețe care se contopește cu tine, dacă mâna ei ți se abandonează sincer și firesc, ai mari șanse să fie EA.

Nu o răni, nu-i irosi clipele de viață. Fi bun cu ea căci așa ești bun cu tine – sunteți o singură ființă.

Trăiește!

După ce o vei descoperi pe EA, vei face greșeli. Nu te pot ajuta, chiar dacă și eu le-am făcut la timpul meu. Aceeași greșeală are semnificații și leacuri diferite pentru fiecare.

Greșelile nu trebuie să te oprească să trăiești. Este mai bine să regreți ceea ce ai făcut decât să-ți pară rău că nu ai făcut nimic. Dar nici părerile de rău nu îndreaptă nimic din trecut.

Dumnezeu este în tine, iubește și ai încredere. Iar când va veni vremea, scrie și tu o scrisoare către fiul tău.

Vă rog să nu copiați conținut din acest site!
Scroll to Top